Uniwersytet w Siedlcach - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Preparatyka i analityka kosmetyków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WS-2-CH-SI-PIAK
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Preparatyka i analityka kosmetyków
Jednostka: Instytut Nauk Chemicznych
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Bilans punktów ECTS:

Udział w wykładach 30 godz.

Udział w ćwiczeniach laboratoryjnych i kolokwiach działowych 30 godz.

Samodzielne przygotowanie się do ćwiczeń laboratoryjnych + opracowanie wyników wykonanych ćwiczeń w formie sprawozdań + przygotowanie się do kolokwiów działowych 25 godz.

Przygotowanie prezentacji i referatu z analizy składu gotowego wyrobu kosmetycznego. 10 godz.

Udział w konsultacjach 5 godz.

Sumaryczne obciążenie pracą studenta 100 godz.

Punkty ECTS za przedmiot 4 ECTS


Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Wspomagany technikami multimedialnymi wykład, słowna metoda problemowa, dyskusja, eksperyment laboratoryjny, pomiar z obliczeniami.

Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny)::

fakultatywny

Rodzaj przedmiotu:

Fakultatywny

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Sprawdzenie efektów W_02, W_03, U_01, U_02, U_03 oraz K_01, K_02 nastąpi podczas kolokwiów wejściowych i działowych w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych a także na podstawie analizy sprawozdań z wykonanych ćwiczeń. Efekty W_01, W_02 oraz W_03 a także U_01 i U_02 sprawdzane będą podczas kolokwium na wykładzie. Efekty U_04, U_05, K_01, K_02 oraz K_03 zostaną sprawdzone na podstawie samodzielnie wykonanej i przedstawionej prezentacji dotyczącej analizy składu wybranego preparatu.

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Znajomość podstaw chemii, chemii analitycznej, analizy instrumentalnej, chemii nieorganicznej, chemii organicznej, spektroskopii w zakresie przyjętym w standardach kształcenia dla tych przedmiotów.

Założenia i cele przedmiotu:

Celem przedmiotu jest omówienie aspektów chemicznych w przemyśle kosmetycznym z uwzględnieniem surowców oraz wyrobów gotowych a także nabycie umiejętności w preparatyce laboratoryjnej tworzenia receptur i analityki surowców i wyrobów gotowych.

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest omówienie aspektów chemicznych w przemyśle kosmetycznym z uwzględnieniem surowców oraz wyrobów gotowych a także nabycie umiejętności w preparatyce laboratoryjnej tworzenia receptur i analityki surowców i wyrobów gotowych.

Pełny opis:

Treści kształcenia:

1. Rys historyczny kosmetyków.

2. Polskie i europejskie normy analityczne i mikrobiologiczne dotyczące surowców kosmetycznych.

3. Podział i charakterystyka surowców kosmetycznych nieorganicznych, organicznych, naturalnych, syntetycznych, roślinnych i zwierzęcych.

4. Charakterystyka substancji czynnych w aspekcie ich właściwości fizykochemicznych: hydrofilowość-lipofilowość związków a ich zastosowanie.

5. Substancje przeciwdrobnoustrojowe w wyrobach kosmetycznych: przykłady, mechanizmy działania, normy stosowania.

6. Woda – technologia oczyszczania, destylacja, pozyskiwanie wody plejstoceńskiej, oligoceńskiej, termalnej. Twardość wody i metody jej oznaczania i usuwania.

7. Substancje barwne w kosmetyce. Barwniki i pigmenty.

8. Zioła stosowane w kosmetyce: poznanie składu chemicznego oraz działania leczniczego i kosmetycznego. Poznanie norm dotyczących czystości i warunków przetwarzania surowców zielarskich

9. Charakterystyka, pozyskiwanie tłuszczów do celów kosmetycznych i badanie ich właściwości.

10. Substancje zagęszczające w wyrobach kosmetycznych. Elementy reologii.

11. Otrzymywanie lecytyny i badanie jej właściwości. Woski kosmetyczne.

12. Substancje zapachowe – charakterystyka. Techniki pozyskiwania olejków zapachowych z roślin: ekstrakcja, destylacja z parą wodną.

13. Koloidy w chemii kosmetycznej. Otrzymywanie siarki koloidalnej.

14. Otrzymywanie tlenków żelaza. Badanie właściwości bieli tytanowej i innych tlenków metali.

15. Elementy preparatyki kosmetycznej. Emulsje, emulgatory. Związki powierzchniowo czynne.

16. Metody sensoryczne w badaniu wyrobów kosmetycznych.

17. Instrumentalne metody analityczne w badaniu kosmetyków: spektroskopia IR, spektroskopia MS, spektroskopia NMR, GC , HPLC, i inne.

Literatura:

Literatura podstawowa:

1. M. Molski, Chemia piękna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009.

2. W. Malinka, Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław, 1999.

3. A. Marzec, Chemia kosmetyków – surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów, Dom Organizatora, Toruń, 2001.

4. J. Arct, K. Pytkowska, K. Barska, K. Kifert, A. Pauwels, Leksykon Surowców Kosmetycznych, Wyd. WSzZKiPZ, Warszawa, 2010.

5. Praca zbiorowa pod red. B. Stanisz i I. Musialskiej, Metody badania jakości surowców i produktów kosmetycznych, UM im. K. Marcinkowskiego, Poznań, 2009.

6. E. Fink, Kosmetyka. Przewodnik po substancjach czynnych i pomocniczych, MedPharm,Polska, Wrocław, 2007.

7. M. Molski, Nowoczesna kosmetologia, t. 1 i 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2014.

8. W. Brud, R. Glinka, Technologia kosmetyków : wybrane zagadnienia. Łódź : "MA", 2001.

9. B. Kurzępa, Ustawa o kosmetykach z komentarzem, Toruń : Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa "Dom Organizatora" 2009.

10. R. Farbiszewski, A. Jabłońska-Trypuć, Sensoryka i substancje zapachowe : skrypt dla studentów kosmetologii, Białystok : Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia, 2006.

Literatura dodatkowa:

1. Wybrane polskie i europejskie normy. Farmakopea polska (aktualne wydanie).

2. J. Minczewski, Z. Marczenko, Chemia analityczna, wydanie ósme, tom 1, PWN, Warszawa 2001.

3. J. Marcinkiewicz Salmonowiczowa, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Politechnika Gdańska, Gdańsk 1995.

4. J. Ogonowski, A. Tomaszkiewicz Potępa, Związki powierzchniowo czynne, Politechnika Krakowska, Kraków, 1999.

5. M. Dziankowski, Chemia surowców kosmetycznych, Zakład Wydawnictw CRS, Warszawa 1975.

6. K. Jędrzejczak, B. Kowalczyk, B. Balcer, Rośliny kosmetyczne, Wydawnictwo Śląskiej Akademii Medycznej, Katowice, 2006.

7. J. Arct, O kosmetykach praktycznie, WN-T, Warszawa, 1987.

8. R. Czerpak, A. Jabłońska –Trypuć, Kompendium ze składników i surowców kosmetycznych, Wyższa Szkoła Kosmetologii w Białymstoku, 2006.

9. B. Klepaczko-Filipiak, J. Łoin, Pracownia chemiczna. Analiza techniczna. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1998.

10. A. Cygański, Chemiczne metody analizy ilościowej, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1992.

11. E. Gomółka, A. Szaynok, Chemia wody i powietrza, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 1997.

12. H. Elbanowska, J. Zerbe, J. Siepak, Fizyczno-chemiczne badanie wód, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 1999.

13. Wiadomości Polskiego Towarzystwa Kosmetologów; Polish Journal of Cosmetology (wybrane artykuły).

14. Maria Celeiro, Carmen Garcia-Jares, Maria Llompart, Marta Lores, Recent Advances in Sample Preparation for Cosmetics and Personal Care Products Analysis, Molecules 2021, 26, 4900. https://doi.org/10.3390/molecules2616490

15. Sylwia Pasieczna-Patkowska, Tomasz Olejnik, Analysis of cosmetic products using different IR spectroscopy techniques, Sylwia Pasieczna-Patkowska, Tomasz Olejnik, Analysis of cosmetic products using different IR spectroscopy techniques, ANNALES UNIVERSITATIS MARIAE CURIE-SKŁODOWSKA LUBLIN – POLONIA, VOL. LXVIII, 1-2 SECTIO AA 2013. 10.2478/umcschem-2013-0008.

16. S. Salivo, Confirmation of Pigments in Cosmetics by High-energy CID MS/MS using the MALDI-7090™MALDI-TOF-TOF Mass Spectrometer, https://www.shimadzu.com/an/literature/an_12-mo-486-en.html.

17. M. Ogawa, Particle Size Evaluation in Hair Conditioner - Undiluted Measurement of Highly Concentrated Emulsions, https://www.shimadzu.com/an/literature/an_01-00231-en.html.

18. E. Shimbo, Y. Nagao, Analysis of Fragrant Components in Aroma Oils Using GC/MS Off-Flavor Analyzer, https://www.shimadzu.com/an/literature/an_01-00154-en.html.

Efekty uczenia się:

WIEDZA

W_01 Zna i rozumie miejsce chemii kosmetycznej i przemysłu kosmetycznego oraz tendencji ich rozwoju.

W_02 Zna metody wyodrębniania, oczyszczania i identyfikacji wybranych surowców kosmetycznych oraz rozumie ograniczenia tych metod.

W_03 Rozumie relacje wiążące właściwości chemiczne oraz fizykochemiczne związków z ich aktywnością biologiczną.

UMIEJĘTNOŚCI

U_01 Potrafi określić właściwości fizykochemiczne związków oraz ich zastosowania

U_02 Potrafi zastosować wyniki badań fizykochemicznych do charakterystyki, analizy i oceny wybranych surowców i składników wyrobów kosmetycznych.

U_03 Potrafi zaplanować i przeprowadzić eksperyment w kierunku wyodrębniania, oczyszczania i badania właściwości najważniejszych naturalnych surowców kosmetycznych.

U_04 Potrafi dotrzeć do literatury branżowej oraz korzystać – także w językach obcych. Potrafi korzystać z fachowych źródeł i opracowań oraz posługiwać się specjalistyczną terminologią

U_05 Potrafi formułować opinie na temat zastosowań zagadnień współczesnej chemii w przemyśle kosmetycznym; potrafi przedstawić w prosty sposób ale z zachowaniem fachowej terminologii zagadnienia specjalistyczne

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

K_01 Jest gotów do samodzielnego doskonalenia swoich kompetencji zawodowych w zakresie chemii kosmetycznej

K_02 Jest gotów do myślenia w sposób przedsiębiorczy, wykazuje się kreatywnością

K_03 Jest gotów do rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych z wykorzystaniem zdobytej wiedzy i poznanych osiągnięć w obszarze chemii

Metody i kryteria oceniania:

Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę.

Warunki uzyskania zaliczenia przedmiotu:

Warunkiem zaliczenia Laboratorium z Preparatyki i analityki kosmetyków jest:

1. Zaliczenie kolokwiów wejściowych związanych z każdym ćwiczeniem.

2. Wykonanie wszystkich ćwiczeń przewidzianych programem Laboratorium

3. Zaliczenie sprawozdań z wszystkich ćwiczeń (1 – 3 łącznie 20 punktów).

4. Zaliczenie dwóch kolokwiów działowych z treści przedmiotowych Laboratorium (2 x 5 punktów).

Warunkiem zaliczenia Wykładów z Preparatyki i analityki kosmetyków jest:

1. Analiza składu wybranego preparatu kosmetycznego i przedstawienie jej w formie prezentacji (10 punktów).

2. Zaliczenie pisemnego kolokwium z treści przedmiotowych Wykładu (10 punktów).

Niezaliczenie kolokwiów wejściowych do ćwiczeń laboratoryjnych oraz niewykonanie ćwiczeń w przewidzianym terminie uniemożliwia podejście do kolokwiów działowych a tym samym jest przyczyną niezaliczenia przedmiotu.

Kolokwia wejściowe do ćwiczeń, oceniane w skali 0; 0,5 i 1 p, mogą się przyczynić do podwyższenia oceny końcowej z laboratorium.

Ocena końcowa z przedmiotu wynika z sumy zdobytych punktów w ciągu całego semestru zgodnie z poniższym zestawieniem:

mniej niż 25,5 niezaliczone

25,5 – 30,0 dostateczny

30,1 – 35,0 dostateczny plus

35,1 – 40,0 dobry

40,1 – 45,0 dobry plus

45,1 – 50,0 bardzo dobry

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Kroczewska
Prowadzący grup: Danuta Kroczewska, Magdalena Niedźwiedziuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Brak protokołu
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) - Brak protokołu
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Bilans punktów ECTS:

Bilans punktów ECTS:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny)::

obowiązkowy

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-22 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Kroczewska
Prowadzący grup: Danuta Kroczewska, Magdalena Niedźwiedziuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Brak protokołu
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) - Brak protokołu
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Bilans punktów ECTS:

Bilans punktów ECTS:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny)::

obowiązkowy

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Kroczewska
Prowadzący grup: Danuta Kroczewska, Magdalena Niedźwiedziuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Brak protokołu
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) - Brak protokołu
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Bilans punktów ECTS:

Bilans punktów ECTS:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny)::

obowiązkowy

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-19 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Kroczewska
Prowadzący grup: Danuta Kroczewska, Magdalena Niedźwiedziuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Brak protokołu
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) - Brak protokołu
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Bilans punktów ECTS:

Bilans punktów ECTS:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Planowane formy/działania/metody dydaktyczne:

Rodzaj przedmiotu/modułu kształcenia (obowiązkowy/fakultatywny)::

obowiązkowy

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Sposoby weryfikacji efektów kształcenia osiąganych przez studenta:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Wymagania wstępne i dodatkowe:

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Ocena pracowników inżynieryjno-technicznych (ankiety) więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Wolińska
Prowadzący grup: Magdalena Niedźwiedziuk, Ewa Wolińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Brak protokołu
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet w Siedlcach.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.1.0-2d972b65e (2024-04-03)